Zdrowe śniadanie: bezglutenowe naleśniki

Dzisiaj podsyłam Wam przepis na BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI! Zwane również AMERICAN PANCAKES. Najsłodsze śniadanie jakie możemy sobie wyobrazić :) Mniam…Mniam…

bezglutenowe naleśniki

 

 

Uwielbiamy leniwe poranki z pysznym śniadaniem :) Wstajesz bez budzika, siadasz przy stole w szlafroku i nigdzie się nie musisz śpieszyć … kto z nas nie lubi takich dni. Czasami pozwalamy sobie na takie niewinne lenistwo, ale nie często, żeby nam w nawyk nie weszło ;) Pierwsze bezglutenowe naleśniki robiliśmy jakieś 3 lata temu i odrazu podbiły nasze serce. Ethan gdyby mógł, jadłby je codziennie, a syrop klonowy kupujemy hurtem. Są proste i bardzo szybkie  w przygotowaniu. A kiedy od rana nic nam się nie chce… a wyprawa do sklepu nawet przez myśl nam nie przejdzie, wtedy są „one” bezglutenowe naleśniki czyli alarmowe śniadanie. Są pożywne, ciepłe i smaczne czyli wszystko przemawia na TAK ;) Produkty do przygotowania naleśników zawsze znajdą się w lodówce. Gdyby takie śniadania serwowali w pracy… ahhh jaka praca byłaby przyjemna ;)
To jak udało mi się Was namówić na pancakes?
Pewnie jesteście już w kuchni ;)
 

SKŁADNIKI ( ok 6 szt ): 

  • 110 gr mix mąki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka ( ja użyłam kokosowego )

PRZYGOTOWANIE:

  • Roztrzepujemy jajko i dodajemy po trochu, mleka i mąki
  • Wszystkie składniki miksujemy razem na dużych obrotach                                                            ( ciasto ma być gęste, nie lejące się jak w tradycyjnych naleśnikach )
  • Ciasto odkładamy na 10 minut
  • Roztapiamy tłuszcz na patelni – patelnia ma być gorąca                                                                                               ( ja użyłam oleju kokosowego, który dodatkowo nadaje lekko słodki smak )
  • Wlewamy ciasto na patelnię                                                                                                                          ( do odmierzenia ilości ciasta używam łyżki do nalewania zupy )
  • Smażymy naleśniki z obu stron

CZAS PRZYGOTOWANIA:

  • ok 20 minut

DODATKI:

  • naleśniki możemy podać z miodem, syropem klonowym, owocami

 

 

 
Mówiłam, że jest szybki i prosty ;) Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!
Czekam na komentarze czy smakują Wam tak samo jak nam :)
A może macie jakiś pomysł z czym je jeszcze można podać?
Podsyłajcie też fotki na FB – pochwalcie się jak Wam wyszły :)

bezglutenowe naleśniki

bezglutenowe naleśniki

bezglutenowe naleśniki

 

One Comment

  1. Pingback: 5 zdrowych nawyków, które ułatwią powrót do szkoły!

Dodaj komentarz