Pierogi wigilijne najsmaczniejszy przepis

Pierogi wigilijne najsmaczniejszy przepis. Bez pierogów Wigilia nie mogłaby się odbyć. Jestem maniaczką pierogów  i potrafię zjeść ich naprawdę duże ilości. Pierogi wigilijne prześladują mnie od dziecka. Kiedy byłam dzieckiem niczego innego poza pierogami nie widziałam na stole wigilijnym. W Wigilię jadłam same pierogi. Kiedy ktoś z rodziny chciał pieroga zawsze zwracał się do mnie z pytaniem: ” Marta podzielisz się pierogiem ? ” Hahaha. Zawsze wybierałam miejsce naprzeciwko talerza z pierogami i nie odstępowałam ich na krok ;) Najlepsze pierogi robi moja babcia. Może z czasem uda mi się jej dorównać. Kiedyś myślałam, że zrobienie pierogów to czarna magia. Dzisiaj uważam, że jest to najprostrza potrawa na świecie chociaż bardzo czasochłonna, a sekret kryje się w grubości ciasta i farszu. Może któregoś dnia moje pierogi będą tak samo dobre. Jak wiadomo praktyka czyni mistrza ;) Pierogi wigilijne to najlepszy przepis ever :)
 
Ciasto na pierogi ( 0k 30 szt ):
  • 500 g mąki
  • 400 ml przegotowanej wody ( nie gorącej )
  • szczypta soli

 

DSC07676

przygotowanie:
  • na stolnicy wysypujemy mąkę, solimy, pośrodku robimy dziurkę i pomału dodajemy wody ( można też użyć miksera).
  • ugniatamy ciasto do momentu aż konsystencja będzie już gładka i elastyczna.
  • rozwałkowujemy ciasto, posypując wałek i stolnicę małą ilością mąki, żeby ciasto się nie przyklejało.
  • przy użyciu szklanki wykrawamy koła
  • pośrodku wkładamy farsz
  • zlepiamy pierogi, w tym pomocny będzie mały widelczyk.
 
 
Pierogi z łososiem:
  • 700 g surowego łososia
  • 100 g parmezanu tartego
  • jajko
  • 80 g ricotty
  • 80 g fety
  • sól
  • pieprz
przygotowanie:
  • łososia gotujemy ( ja osobiście wkładam do parowaru ). Po ugotowaniu rozdrabniamy i wkładamy do miski.
  • dodajemy jajko, parmezan, serek feta i ricotta.
  • dodajemy pieprz i sól do smaku.
  • mieszamy
Pierogi z kapustą i grzybami:
  • 500g kapusty kiszonej
  • 80g grzybów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
przygotowanie:
  • kapustę płuczemy dwa razy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy aż zmięknie
  • grzyby płuczemy wkładamy di osobnego garnka, zalewamy wodą aż zmiękną
  • gdy kapusta będzie gotowa wyciskamy z niej wodę i kroimy, wkładamy do garnka i dodajemy pokrojone grzyby
  • polewamy oliwą i mieszamy
  • dodajemy sól i pieprz do smaku

 

DSC07655

 

DSC07697

 

DSC07665

 

DSC07675 2

 

 

 

DSC07673 2

 

DSC07678

 

DSC07700

3 komentarze

  1. Pingback: Przygotowania świąteczne czyli Christmas loading 99% |

  2. Pingback: Święta, święta i po świętach |

Dodaj komentarz