Czekoladowy zawrót głowy – bezcukrowa Nutella home made

 

dsc00828

Poniżej znajdziecie przepis na przepyszną domową Nutellę, której zrobienie zajmuje ok 20 min, natomiast delektowanie się jej wyjątkowym smakiem trwa wieczność! Nie wierze nikomu kto mówi, że nie lubi czekolady. Jeżeli jej nie lubisz to, albo jej nigdy nie próbowałeś, albo jesteś przybyszem z innej planety ;)

Przepis ten jest rewelacyjną alternatywą dla sklepowej Nutelli, w której znajdziemy wszystko oprócz prawdziwej czekolady. Czekolada ta rewelacyjnie smakuje na grzance, możesz dodać ją do koktajlu. Ulubiona wersja mojego synka… wyjadanie czekolady prosto ze słoika. Ciekawie sprawdza się również do naleśników i babeczek.

Co znajdziemy w naszej bezcukrowej Nutelli?

dsc00801

Orzechy laskowe

Orzechy to głównie tłuszcze  nienasycone, białko i węglowodany. Orzechy zawierają wiele witamin i minerałów takich jak: witamina E, kwas foliowy, wit B1,B2, B3, B6, potas, mangan, żelazo, wapń. Ponadto znajdziecie w nich niewielkie ilości witaminy C oraz PP. Orzechy są niezbędne przy diecie roślinnej. Pamiętaj o tym, że orzechy to bardzo silne alergeny!

W czym pomagają orzechy?

Tłuszcze nienasycone pomagają w wchłanianiu składników odżywczych, obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają funkcje mózgu oraz kondycję psychiczną. Chronią nas przed działaniem wolnych rodników, a to za sprawą antyoksydantów.

Kakao

Kakao nazywany jest ” superfood ” dzięki wysokiej zawartości minerałów i antyoksydantów takich jak: węglowodany, tłuszcze, Wit. E, Wit z grupy B, Wit.A, Wit.C, retinol, selen, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk,

W czym pomaga nam kakao?

Chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz pełni wiele znaczących funkcji w naszym organizmie np: zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Kakao pełni również funkję pobudzająca dzięki zawartej w niej teobrominie i kofeiny.

” Kakao rośnie na drzewie, więc w praktyce jest rośliną, czyli możemy nazwać je sałatką ;) „

 

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki kakao

 

Przygotowanie:

  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • włóż orzechy na 8 min
  • kiedy orzechy będą gotowe wsyp je do blendera i dodaj resztę składników
  • blenduj ok 10 min, masa musi mieć konsystencję kremu
  • przełóż do słoika

 

” Nutelle” można przechowywać przez kilka tygodni.

dsc00808

dsc00814

dsc00816

 

dsc00825

 

 

Dodaj komentarz