Rozgrzewająca zupa dyniowa z pomarańczą

 

img_4971

Zupa dyniowa…

Wielkim krokami zbliża się jesień,  jesienna pogoda nas dopada, a na stołach zaczyna królować nie kto inny jak ” Królowa jesieni” Pani dynia. Już się nie mogę doczekać, aż zobaczycie wszystkie nasze propozycje z dynią w roli głównej. Nasza rodzina uwielbia sezon dyniowy.

Ale dynia to przede wszystkim bardzo smaczny owoc. Czy wiesz, że posiada aż 750 odmian? Kolor jej miąższu świadczy o ilości zawartej w niej tak ważnej dla naszego zdrowia  ( szczególnie w okresie jesienno- zimowym) witaminy D. Im bardziej pomarańczowy miąższ tym większe stężenie witaminy.

Dynia posiada takie witaminy jak: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest niskokaloryczna, moczopędna,lecznicza oraz tania. Rodzina zdrowa, a mamy pozostaną w formie.

 

Składniki:

  • bulion warzywny
  • 500g dyni
  • 1 łyżka masła klarownego
  • mały kawałek imbiru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka pestek dyni
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  • przygotować bulion warzywny ( włoszczyznę gotować 30 min )
  • wycisnąć 100 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • dynię umyć, wysuszyć, wyciągnąć pestki, pokroić w kostkę,
  • w garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną dynię, smażymy mieszając ok 2 min
  •  dodajemy dynię, starty imbir, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem ok 35 min ( dynia musi być miękka )
  • zmiksować blenderem
  • doprawić solą
  • przelewamy do miski
  • dekorujemy pestkami dyni

Smacznego!

img_4972-2

 

Dodaj komentarz