Muffiny z borówką amerykańską

Muffiny z borówką amerykańską na śniadanie, a może deser?

 

 Muffiny z borówką amerykańską na śniadanie, a może deser. Masz ochotę upiec dzisiaj coś co przypomni Tobie o słonecznej wiośnie, a nie jesiennej chandrze? Polecam Wam przepyszne Muffiny z borówką amerykańską. Jeden kęs, a poczujesz się lepiej ;) Pewnie zastanawiasz się skąd mam świeże, soczyste borówki we wrześniu :) A skąd je mam? Ci którzy czytają bloga na bieżąco pewnie już się domyślili, a jeżeli zastanawiasz się nadal skąd je mam koniecznie zajrzyj tutaj

 

dsc00928

Muffiny z borówką amerykańską

składniki

  • 300g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g ksylitolu
  • 1 roztrzepane jajko
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju lnianego
  • 150 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dzielimy na dwie grupy: sypkie i mokre. Czyli mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Wszystko razem mieszamy.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt oraz olej – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Łączymy produkty z dwóch grup w jedną całość i miksujemy.
  4. Dodajemy borówki i mieszamy,
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, 
  6. Ciasto rozdzielamy równomiernie do papilotek,
  7. Do nagrzanego piekarnika wkładamy muffinki i pieczemy ok 30 minut na środkowej blaszce.

dsc00922

dsc00929

dsc00925

dsc00931

img_9213

 

Summary
recipe image
Recipe Name
muffin z borówką amerykańską
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz