jedz sezonowo

Jedz sezonowo – Październik

 

Jedz sezonowo ile razy już to słyszałaś, ale to prawda. Jedzenie sezonowe to bardzo ważny aspekt w naszej zdrowej diecie dlatego co miesiąc będę przygotowywała dla was sezonową listę warzyw i owoców. Zaczynamy od października i mimo, że jesień już w pełni z zapleczem kuchennym nie jest jeszcze tak żle. Cały czas jest jeszcze wiele warzyw i owoców dostępnych w sklepach. Jest to dobry czas na przygotowanie się do zimy

Jedz sezonowo!

 Pobierz

Oto  najważniejszych powodów dla których warto jeść sezonowo!

Nie trzeba przetwarzać

są świeże bo to jest ich czas, zerwane prosto z drzewa czy krzaka powalają smakiem. Uwielbiam pomidory, ale te zimą są bez smaku, koloru i sztucznie wyprodukowane. Czy wydałabyś swoje ciężko zarobione pieniądze na sukienkę, w której prezentujesz się niekorzystnie? Pewnie, że byś tego nie zrobiła, więc tym bardziej nie ma sensu kupowania warzyw czy owoców w niekorzystnym dla nich sezonie ;)

Oszczędzamy

kiedy wspierasz lokalnych rolników i kupujesz sezonowo nie przepłacasz. Kiedy rolnik ma dużo chętnych klientów na jego zdrowe produkty cena jego produktu spada, redukuje on koszta produkcji. Natomiast cena owoców i warzyw, które są transportowane z zachodu jest  wysoka ponieważ dochodzi do niej cena transportu, przechowywania, a co za tym idzie? Pomyśl sama ile czasu zajmuje podróż i gdzie jest to przechowywane mi na sama myśl odechciewa się pomidora zimą mimo iż jestem ich największą fanką.

Świeżość

sezonowe produkty to gwarancja świeżości oraz wyższej ilości wartości odżywczych. Witamina C, antyutleniacze, foliany i karoteny – ich najwyższą wartość odżywczą znajdziesz w owocach i warzywach sezonowych, przechowywanie powoduje spadek tych witamin co za tym idzie? Płacisz, jesz, ale nic to nie daje. Ale to nie wszystko! Żeby owoce i warzywa zachowały swoją świeżość często są poddawane napromieniowaniu w celu pozbycia się bakterii, dodatkowo woskowanie i owoce i warzywa wyglądają jak zerwane 10 minut temu, a są przechowywane miesiącami, a ty za to płacisz i myślisz, że jesz zdrowo. Niestety to wielki błąd.

Nie dla zagranicznych produktów

każdy kraj rządzi się swoimi prawami i zasadami. Nie każdy kontynent reguluje skażenie gleby co może przynieść odwrotne skutki. Nigdy nie wiesz z jakiego obszaru pochodzą owoce i warzywa, niektóre z nich skażone są metalami ciężkimi i innymi skażeniami gleby spowodowanymi fabrykami znajdującymi się na tym samym terenie. Wyobraźcie sobie pomidorki na krzaczku, a obok dymiąca fabryka tekstyliów. Weźmy za przykład czosnek z chin, który jest napromieniowany, bielony i opryskiwany jakoś musi dostać się do naszego kraju, a te wszystkie chemikalia to nic innego jak jego paszport ;). Kupuj sezonowo i przygotuj się na zimę!

Jedz sezonowo

Jedząc sezonowo przyczyniasz się do zmniejszenia zapotrzebowania na produkty z zagranicy, a co za tym idzie chronisz środowisko i wspierasz swoich rolników.

 

W XXI wieku bardzo ciężko jeść sezonowo cały rok i jestem tego świadoma, ale musimy być też świadomi jakie zagrożenia czyhają na nas w pożywieniu. Musimy nauczyć się świadomie wybierać co jest dobre dla nas, dla naszego zdrowia i przede wszystkim dla naszej rodziny, a w szczególności dzieci, które są przyszłością!

Koniecznie zajrzyj czy lokalny rolnik jest już u ciebie i jedz sezonowo.

 

Kalendarz całoroczny możecie pobrać tutaj

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Dodaj komentarz