Indyk na słodko z sezamem i ryżem

dsc00675

Indyk na słodko z sezamem i ryżem

Dzisiaj podsyłam przepis na szybki obiad. Kiedy wracamy z pracy zmęczeni, nasze dziecko chce jeść, a my nie mamy pomysłu na obiad – ten przepis sprawdzi się znakomicie. Wiem co piszę bo właśnie dzięki takiej właśnie sytuacji powstał ;) Mój syn uwielbia indyka i ryż pod każdą postacią dlatego zawsze znajdę te składniki w kuchni.

Składniki:

  • 200 g piersi z indyka
  • 5 łyżek ryżu basmati
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sezamu

 

Przygotowanie:

  • gotujemy ryż
  • pierś z indyka pokroić na małe kawałki
  • w miseczce przygotować: sos teriyaki, miód oraz czosnek ( wymieszać )
  • rozgrzewamy patelnię
  • dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego
  • wkładamy indyka i smażymy z każdej strony po 3 minuty
  • wlewamy sos z miski
  • gotujemy kolejne 2 minuty

Gotowe!

dsc00675

Ciekawostki

Pierś z indyka:

bogata  w związki mineralne i witaminy – niacyna, selen, wit B6, wit B12 oraz cynku! Ponadto jest mięsem chudym.

Ryż basmati:

Największą zaletą ryżu jest fakt, że jest on lekkostrawny ponadto zawiera on błonnik oraz witaminy i minerały takie jak – wit E, tiamina, ryboflawina, niacyna, Wit B, sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan.

Sezam:

Zawiera w 50% tłuszcze nienasycone omega 3, 6, 9. Nasiona sezamu zawierają tryptofan, który pomaga  w zasypianiu i podnosi jakość snu.

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz