Chipsy z batatów – słodka przekąska

dsc00786

 

Chipsy z batatów!

Chipsy z batatów rewelacyjnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko dla najmłodszych. Chipsy mogą być ciekawym i wartościowym zamiennikiem popcornu podczas wspólnych rodzinnych wieczorów przed telewizorem!

Chipsy z batatów to źródło zdrowia!

Zawierają:

  • Witaminę A
  • Wysoką zawartość witaminy C
  • Beta – karoten 

 

 

dsc00777

dsc00776

 

dsc00783

dsc00787

Składniki:

  • 2 słodkie ziemniaki ( bataty )
  • szczypta soli ( opcjonalnie )

 

Przygotowanie:

  • rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  • zetrzyj lub pokrój ziemniaki na cienkie plastry,
  • lekko posolić ( opcjonalnie)
  • blachę  wyłóż papierem do pieczenia
  • ułóż pokrojone ziemniaki na blaszce
  • piec 30 min w temperaturze 150 stopni
  • przekładaj chipsy co 15 minut

PAMIĘTAJ!

Zaglądaj do piekarnika co jakiś czas, żeby chipsy się nie spaliły. Mają mieć kolor brązowy i być chrupiące, a nie spalone ;)

Dodaj komentarz